Αφτί και ακοή

Βαρηκοΐα

Όταν κάποιο τμήμα του αυτιού δε λειτουργεί καλά, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι η μείωση της ακοής μας. Παρακάτω θα περιγράψουμε μερικές παθήσεις στο αυτί μας που μπορεί να προκαλέσουν βαρηκοία. Όταν έχουμε κάποια βλάβη στο έξω ή μέσω αυτί τότε έχουμε τη λεγόμενη βαρηκοία αγωγιμότητας. Ο ήχος εμποδίζεται καθώς κινείται μέσω του έξω ή μέσω αυτιού. Καθώς ο ήχος δε μεταδίδεται σωστά, η ηχητική ενέργεια που φθάνει στο έσω αυτί είναι δύσκολη ή τέλος πάντων χαμηλή. Η βαρηκοια αγωγιμότητας μπορεί να προκληθεί από κάποιο υγρό που υπάρχει στο αυτί από ποσότητας σμήγματος στον ακουστικό πόρο, βλάβη στα οστάρια του μέσω αυτιού, διάτρηση τυμπανικής μεμβράνης.

Νευροαισθητήριος Βαρηκοία

Εδώ τα ηχητικά κύματα κινούνται κανονικά μέσω του έξω και μέσω αυτιού,αλλά το έσω αυτί δε συλλαμβάνει τις δονήσεις ή αδυνατεί να στείλει τις δονήσεις στον εγκέφαλο. Η νευροαισθητήριος βαρηκοία μπορεί να προκληθεί από κάποιο νόσο, πολύ δυνατό θόρυβο ή από τη γύρανση. Συνήθως εμφανίζεται και στα δύο αυτιά.

Κάποιες ενδείξεις είναι:

  • Αντίληψη της ομιλίας και άλλων ήχων με παραμόρφωση ή χωρίς ευκρίνεια.
  • Δυσκολία να ακούσουμε συγκεκριμένους τόνους συνήθως υψηλών συχνοτήτων.
  • Ύπαρξη εμβοών.


Μικτή Βαρηκοία

Εδώ έχουμε βλάβη και στο έξω αλλά και στο μέσω αυτί. Ο ήχος δε μεταδίδεται στο έσω αυτί δεν ανιχνεύονται και έτσι δεν περνάνε στον εγκέφαλο.


Κεντρική Βαρηκοία

Εδώ έχουμε βλάβη είτε στο ακουστικό νεύρο είτε στα ακουστικά κέντρα. Ο ήχος μεταδίδεται κανονικά μέσω των τριών τμημάτων του αυτιού αλλά το ακουστικό νεύρο δε μεταδίδει τους ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλο ή τα ακουστικά κέντρα του εγκεφάλου. Κάποια ένδειξη είναι να αντιλαμβάνεται κάποιος τους ήχους αλλά χωρίς να μπορεί να τους κατανοεί.

O Χώρος μας

Στοιχεία Επικοινωνίας

διεύθυνση ακουστικά βαρηκοιας ιωάννινα Σπύρος Χαλιάσης
Πυρσινέλλα 16, 2ος όροφος
45332, Ιωάννινα
τηλέφωνο ακουστικά βαρηκοιας ιωάννινα Τηλ. 26510 70711
Κιν. 6940 847111
email ακουστικά βαρηκοιας ιωάννινα Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.